Äidinkielenopettaja sosiaalisessa mediassa

Kuva Flickr: https://secure.flickr.com/photos/mkhmarketing/8540717756/   mkhmarketing: Social Media Class
Kuva Flickr: https://secure.flickr.com/photos/mkhmarketing/8540717756/
mkhmarketing: Social Media Class

Hatanpään yläkoulun äidinkielenopettaja Riikka Vaitniemi käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa. Käytössä ovat  Facebook, Twitter, muutamat nettikeskustelupalstat, WhatsApp,YouTube, erilaiset wikit ja blogit. Työn kannalta tärkeimpiä ovat Facebook, blogit, wikit ja Twitter.

Sosiaalisen median työ- ja vapaa-ajan käyttöä on hankala erotella, sillä Riikka ei erottele muutenkaan työ- ja vapaa-aikaa täysin  toisistaan. Esimerkiksi blogeissa kiinnostavat kuitenkin erilaiset asiat liittyen työhön ja vapaa-aikaan. Riikka Vaitniemen mielestä työssä viihtyminen ja työidentiteetti ovat niin läsnä ja  työ on niin vahva osa minuutta, ettei siitä pääse koskaan irti. Hän tietää  opettajia, jotka eivät koskaan vapaa-ajalla paljasta ammattiaan  ja jotka inhoavat avoimesti työtään. Ihan väärä työpaikka ja ala, jos olo on tuollainen, sanoo Vaitniemi.

Työnantajan tarjoamia sosiaalisen median kanavia Riikka Vaitniemi ei käytä, ne hän on kokenut hieman rajoittuneiksi, vaikkakin on ajatellut hyödyntää esimerkiksi kaupungin tarjoamaa blogipohjaa oppilaidensa kanssa jossakin vaiheessa. Erilaisista Facebookin ammatillisista ryhmistä on paljon apua: vastauksen ongelmatilanteisiin ja muihin kysymyksiin saa nopeasti, ja ryhmät keräävät yhteen samoista asioista kiinnostuneita opettajia.

Oma esimies suhtautuu sosiaalisen median työkäyttöön kannustavasti ja positiivisesti. Muut työkaverit pitävät  Vaitniemen omin sanoin häntä  “tietysti vähän höyrähtäneenä, mutta on meillä muutamia, jotka käyttävät esim. Facebookin ryhmiä hyödyksi työjuttuihin liittyen (lähinnä verkostoitumiseen). On myös aika monta totaalikieltäytyjää, joiden mielestä sosiaalinen media on vain ajanhukkaa. Eivät kuitenkaan paheksu asiaa suoraan minulle ja ymmärtävät kyllä, että se on nuorille tärkeä juttu.”

Opetuskäytössä suurin haaste on se, että alaikäisten oppilaiden huoltajilta vaaditaan lupa lähes kaikkeen kirjautumiseen. Verkko on täynnä hyviä palveluita ja pohjia, joita ei ikärajoitusten ja lupien vuoksi hyödyntää perusasteella. Toisaalta suljetut, kaupungin tarjoamat palvelut tuntuvat tyhmiltä, koska sosiaalisen median käytön keskeinen piirre on vuorovaikutus myös mahdollisesti tuntemattomien ihmisten kanssa. Opettajista iso osa ei oikein ymmärrä, mikä sosiaalisen median rooli ja valta nyky-yhteiskunnassa on, sanoo Vaitniemi. “Se on maailma, johon täytyy uskaltaa jollain tasolla heittäytyä, että sen hyödyt voi ymmärtää. Nuoret taas roikkuvat eri some-kanavilla jatkuvasti ja tarvitsevat aikuisia, jotka paitsi ohjaavat heitä myös samalla ymmärtävät, miksi joku siellä verkkopiireissä viihtyy.”

Olen Riikka Vaitniemen kanssa samoilla linjoilla, enkä minäkään osaa täysin esimerkiksi erottaa ammatti-identiteettiä ja vapaa-ajan identiteettiä toisistaan. Olen samanlaisena kokonaisena ihmisenä läsnä töissä ja kotona ja samat asiat minua kiinnostavat kellonajasta riippumatta. Tietysti on hyvä vetää esimerkiksi raja siihen, millaisia työasioita vapaa-ajallaan työstää ja kuinka paljon, mutta miksikään totaalikieltäytyjäksi työasioiden suhteen en vapaa-ajalla ala. Facebook on täynnä hyödyllisiä ammatillisia ryhmiä, joista todella tavoittaa monesti sekä tiedon että ihmiset paljon nopeammin kuin mistään muualta. Sosiaalinen media ei toimi vain virka-aikaan ja arkisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s