Tiina Keskinen, Pyynikin koulu, Tampere: Aikuinen murkkujen maailmassa – ja murkut aikuisten

Tiina KeskinenTiina Keskinen opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta Pyynikin koulussa. Hän on monelle pirkanmaalaiselle tuttu Aamulehteen kirjoittamistaan kolumneista.

Yläkoulu kirjastossa -päivään Tiina Keskinen tuli puhumaan nuorten maailmasta. Hän kysyi omilta oppilailtaan, millaisia aikuiset heidän mielestään ovat. 7.- ja 8.-luokkalaisten mielestä aikuiset  ovat ärsyttäviä, tylsiä, tyhmiä, vanhoja ja köyhiä. Aikuinen on yleensä stressaantunut ja kiireinen. Jotain hyvääkin sentään tuli: aikuinen on luotettava, pätevä ja vastuullinen.

Tiina Keskinen kysyi, ovatko nuoret meidän mielestämme ongelmallisia. Näkyykö ja välittyykö mahdollinen asenteellinen suhtautumisemme, kun nuoria asiakkaita tulee kirjastoon? Monen koulun lähellä sijaitsevan kaupan ovessa on lappu: “sisään vain 5 nuorta kerralla”, tai jopa täysi kielto tulla ostoksille ennen tiettyä kellonaikaa. Nykynuori kuitenkin odottaa saavansa palvelua ja ystävällistä kohtelua, siinä missä aikuisetkin.

Tiina Keskisen mielestä teini-ikäisillä on kyllä usein ongelmia, mutta “ongelmamurkkuja” hän ei ole itse kohdannut. Nuoria pitää osata kohdella oikein. Teinit ovat rasittavia, mutta se kuuluu ikään ja kasvamiseen. Nuoret haluavat lasten tavoin, että aikuiset ovat auktoriteetteja. Nykyarjessa eivät toimi samat keinot, jotka ennen pätivät ongelmien ratkaisuun.

Keskisen mukaan keskimääräisessä yläkoululuokassa on kolmenlaisia oppilaita. Ensimmäinen kolmannes on ongelmattomia nuoria, joilta koulunkäynti sujuu hyvin. Toinen kolmannes on perinteisellä tavalla “ongelmanuoria”, joilla on vaikea elämäntilanne ja mahdollisesti myös diagnosoituja vaivoja. Viimeinen kolmannes luokasta on uusi ja erilainen ryhmä: he ovat päällisin puolin menestyviä nuoria, joilla on kavereita ja opinnot sujuvat. Piilossa on kuitenkin isoja ongelmia, joista kukaan ei tiedä.

Parinkymmenen vuoden opettajakokemuksella Tiina Keskinen on huomannut nykynuorison muuttuneen oleellisesti edellisistä sukupolvista. Keskittymiskyky on selkeästi huonompi kuin aiemmin. Hyväkäytöksisetkään teinit eivät jaksa odottaa muutaman minuutin ohjeita ilman, että keskeyttävät opettajan useaan kertaan.

Tiina Keskisen puheenvuoro sai minut ajattelemaan opettamisen haastavuutta. Ei riitä, että hallitset oman oppiaineesi sisällöt. Opettajan ammattitaitoon kuuluu nykyään olennaisesti taito havaita kuoren takana piilossa olevat vakavat ongelmat ja hänen on myös osattava puuttua asioihin niiden vaatimalla tavalla. Suunsoitolla ja häiriköinnillä nuori hakee huomiota aikuiselta. Jos ei ole helppoa olla opettaja ja kasvattaja, ei ole kovin helppoa olla nuorikaan. Miten sitä itse osaisi pysähtyä ja nähdä kulissien taakse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s