Merja Lundén, Turun kaupunginkirjasto: Stoori – tarinoita, tietoa ja tapahtumia

Merja Lundén

Stoorin kirjastonhoitaja Merja  Lundénin työajasta  40 % on erilaisten tapahtumien järjestämistä ja 60 % peruskirjastotyötä. Hän vinkkaa paljon, erityisesti sarjakuvia, mutta tätä ei lasketa tapahtumiin:  se kuuluu peruskirjastotyöhön.

Turussa kaikki yläkoululaiset käyvät pääkirjastossa. Alakoululaisia käy myös lähikirjastoissa. Kaupungin Kulttuuripolku sitouttaa koulut kirjastokäynteihin.

7.-luokille on tarjolla Tarinapolku, käynnin sisällön voi valita erilaisista vinkkauksista. Vaihtoehdoissa on muutamia erilaisia kirjavinkkauksia, sarjisvinkkausta, uutuutena musavinkkausta ja näiden lisäksi on suunnitteilla mediavinkkausta. Vinkkareita on yhteensä kolme. Omien vahvuuksiensa mukaan he voivat keskittyä johonkin tiettyyn sisältöön, mutta periaatteessa kaikki voivat vinkata kaikkea.

Kirjoja laitetaan paljon esille ja lainattavaksi heti vinkkauksen yhteydessä. Selkeät PowerPointit, joissa kirjojen kansia, kuvia kirjailijoista ja linkkejä kirja- ja leffatrailereihin on koettu toimiviksi. Vinkkauksissa pyritään ajankohtaisuuteen, esimerkiksi Halloweenin aikaan on tarjolla kauhua.

Tietopolku on 8.-9.-luokille tarjottu kirjastokäynti, jossa esitellään sitä, miten aineisto on järjestetty kirjastossa ja puhutaan muun muassa lähdekritiikistä ja lähdeviittausten tekemisestä. Tietopolku voi olla historiaan tai kirjallisuuteen keskittyvä, mutta myös yksilöllisesti räätälöity luokan ja oppiaineen mukaan. Kirjallisuusaiheinen tietopolku on ollut vaihtoehdoista suosituin ja kysytyin. Tietopolkua vetää Turun pääkirjastossa yksi henkilö, ja se on ollut selvästi liian vähän kysyntään nähden.

Polkujen lisäksi kirjastossa järjestetään kirjastokävelyjä, lähinnä 7.-luokille. Käynnin aikana esitellään kirjastoa ja aineistoa, ja kerrotaan tarinoita kirjastosta.

Merja Lundén kertoi yhteistyöstä, jota kirjastolla oli Nuorten Akatemian kanssa syksyllä 2010. Kouluille tehtiin teemoitettuja vierailuja kolmesta aiheesta: ilmastonmuutoksesta, taloudesta ja seksistä. Nuorten Akatemia antoi tietovinkkejä ja teki tietovisailuja aiheista. Kirjastolaiset vinkkasivat sopivaa tieto- ja kaunokirjallisuutta. Esiintyjien taso oli melko vaihteleva, ja esimerkiksi talous-aihe meni yleisöltä hiukan yli hilseen.

Turun kirjasto on tehnyt yhteistyötä myös Tyttöjen Talon kanssa. Tässäkin projektissa kirjaston vastuulla oli aiheenmukainen vinkkaus. Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Tyttöjen Talo miettivät Rakkaus-teemaan sopivan tietopuolisen sisällön ja kirjastolaiset suunnittelivat vinkkauksen. Esitys toteutettiin kädestä pitäen yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken. Kohderyhmänä olivat 9.-luokkalaiset. Yhdessä toteutettuun projektiin kului aikaa useampi kuukausi.Turussa on  kokeiltu yökirjastoa, Lukemisen yönä kirjasto oli auki klo 24 saakka.

Vinkkaus vaatii paljon valmistelua. Turussa kaikki osallistujat allekirjoittavat ns. etätyösopimuksen, eli he voivat tietyin ehdoin valmistautua vinkkaustyöhön myös muualla kuin omalla työpaikallaan. Viestintäosasto toteuttaa tapahtumien julisteet ja mainosmateriaalin. Koulu on hyvä paikka markkinoida tulevia juttuja, koulusihteereille lähetetyt materiaalit päätyvät tehokkaasti opettajille ja koulujen ilmoitustauluille.

Merja Lundén peräänkuulutti työssä kärsivällisyyttä. Toistuvissa tapahtumissa voi mennä hetki, ennen kuin nuoret löytävät ne. Lukupiirejä, vertaisvinkkaustaulua  ja leffailtoja ei kannata jättää muutamaan kertaan, yleensä kävijät kyllä löytävät tilaisuuksiin, kunhan sana on hetkisen kiirinyt nuorten keskuudessa. Stoorilla on myös oma blogi ja Facebook-sivu, joiden kautta kohderyhmä tavoitetaan.
Merja Lundénin esitys

Yksi ajatus artikkelista “Merja Lundén, Turun kaupunginkirjasto: Stoori – tarinoita, tietoa ja tapahtumia

  1. Paluuviite: Yläkoulu kirjastossa -koulutuspäivä Metsossa 25.10.2012: « Pisteitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s